Visualització de contingut web

Patrimoni Valencià de la Guerra Civil

En 1936, l'alçament militar feixista del general Franco contra el govern democràtic de la 2.ª República va desencadenar la Guerra Civil espanyola, un dels conflictes més tràgics i transcendentals de la història contemporània d'Europa i d'Espanya, tant pel que fa a la seua magnitud bèl·lica com pel que fa a les conseqüències geopolítiques i socials que se'n derivaren. I és ben sabut que el País Valencià fou un dels escenaris més rellevants al llarg de tot el conflicte. El trasllat del Govern de la República a València poc després d'esclatar la guerra i la seua condició de capital de l'Espanya republicana demostren el paper fonamental que els valencians i valencianes jugàrem durant la cruenta contesa.

Aquesta extraordinària circumstància va transformar la vida de tot el País Valencià que, de la nit al dia, es va convertir en l'epicentre polític de la República i referència internacional de la lluita per la democràcia, la cultura i la llibertat. Per aquest motiu i per la seua condició estratègica de rereguarda i port d'abastiment, a la capital valenciana i a tot el nostre territori, s'hi poden trobar incomptables vestigis arqueològics en forma de trinxeres, búnquers, fàbriques d'armament, refugis antiaeris... que testimonien aquell dissortat i convuls episodi de la nostra història, malgrat l'oblit i el menyspreu intencionats que ha patit al llarg de 80 anys.

És indiscutible el valor patrimonial que tenen aquests béns, tant pel que fa a l'enginyeria militar implicada com pel que fa al component històric i cultural d'aquests. Per això, aquest inventari inicia la reparació d'un deute de respecte i reconeixement envers el nostre passat. Amb l'aprovació de la Llei 9/2017, de 7 d'abril de modificació de la Llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià, els elements que componen el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil al nostre territori adquireixen la consideració de Béns de Rellevància Local. Era una obligació inexcusable executar un inventari específic d'aquests béns, diferenciant-hi aquells susceptibles de ser protegits i/o rehabilitats dels que, únicament, calia documentar.

L'empresa era ben exigent a causa de la gran quantitat i diversitat d'elements d'interés, la seua dispersió territorial i el seu desigual estat de conservació. La primera fita era identificar, localitzar i descriure documentalment i gràficament tots els béns de la Guerra Civil. Amb aquesta finalitat, l'any 2017 recaptàrem una gran quantitat d'informació mitjançant treballs de camp realitzats per tot el territori valencià gràcies a l'inestimable suport d'incomptables ajuntaments i de nombrosos investigadors i investigadores, a qui estem enormement agraïts. I, fruit d'aquesta recopilació, presentem aquest inventari: una extensa mostra del patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil estructurada, classificada per tipologia i georeferenciada amb l'objectiu de facilitar que les persones interessades puguen consultar-la i contrastar-la. A més a més, també incloem informació que encara no ha pogut ser sistematitzada per tal que puga ser estudiada, verificada i/o completada, no només per nosaltres sinó pels ajuntaments, universitats, entitats culturals i cíviques o qualsevol persona que vulga contribuir a recuperar la memòria històrica dels valencians i les valencianes.

Aquest inventari és la consecució d'una històrica i legítima reivindicació: el despertar d'una consciència de respecte envers tots els vestigis de la Guerra Civil i els milers de persones que un dia, voluntàriament o obligada, treballaren, combateren i, malauradament, moriren en llocs hui oblidats, com la línia de defensa XYZ. Inventariar aquest episodi clau de la nostra història és una mostra inequívoca de maduresa democràtica i un pas necessari per a tancar definitivament les ferides d'aquella guerra. Volem que aquest patrimoni assolisca l'estatus de normalitat que té en altres països europeus i contribuïsca a la reparació moral de les víctimes, a fomentar la reconciliació i a promoure la cultura de la pau entre tota la societat valenciana. Conéixer el nostre passat és el millor antídot per lluitar contra el totalitarisme que torna a emergir del present i evitar la barbàrie en el futur.

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ

Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport